Sunday, 12 June 2011

Rainy weekend

I barely left the flat this weekend. Outside the rain didn't stop falling and I confess that sometimes I like days like this, cold and rainy. It feels nice to stay in all cosy watching films on the TV, and in fact this was all I needed. After a hectic weekend last week I really needed some time to relax. I slept, and slept, and slept... I took the opportunity to organise a few things, finished a quilt (photos later) and baked a cake.
I think I'm ready now to start a new week :P

I leave you my mum's orange cake recipe. It's a simple, easy and quick recipe and it goes really well with a warm cup of tea but if you prefer a moist cake this one isn't for you.
It brings me back memories of my childhood. My mother used to bake cakes like this one often, especially on Sundays, when we used to spend the afternoons all together watching films on TV. We'd eat the whole cake in minutes :)


Mal sai de casa este fim de semana.  Lá fora a chuva não parou de cair o dia todo e confesso que às vezes adoro dias assim, frios e chuvosos. Sabe bem ficar dentro de casa aconchegada no sofá a ver filmes na televisão, e de facto era mesmo disso que estava a precisar. Depois do fim de semana passado bem cheio, estava mesmo a precisar de um fim de semana bem relaxado para recuperar energias. Dormi, dormi e dormi... aproveitei para fazer arrumações, acabei um quilt (fotografias mais tarde) e fiz um bolo.
Acho que agora estou preparada para começar a semana :P

Deixo-vos a receita do bolo de laranja da minha mãe. É um bolo simples, fácil, rápido e sabe muito bem com um chá quente, mas se gostas de bolos mais húmidos este não é para ti. 
Traz-me memórias de quando era pequena. A minha mãe fazia bolos do género com frequência especialmente ao domingo, quando passávamos as tardes todos juntos a ver filmes na televisão. Devorávamos o bolo todo em minutos :) 



Orange Cake

6 eggs
1 cup sugar
1 1/2 cup flour
Baking powder
Zest of 1 orange
Juice of 2 oranges

Beat the egg yolks with the sugar until it becomes creamy with a light colour. Add the flour sifted with the baking powder alternating with the egg whites beat to stiff peaks. Add the orange zest and juice. 
Pour the mixture in a baking tin (greased with butter and sprinkled with flour) and put in the oven preheated to about 200º for approximately 35 minutes. A toothpick inserted should come out clean. 
Turn out and it's ready to serve.


Bolo de Laranja

6 ovos
1 chávena de açúcar
1 1/2 chávena de farinha
Fermento em pó
Raspa de 1 laranja
Sumo de 2 laranjas

Bate o açúcar com as gemas até obteres um creme homogéneo de cor mais clara. Adiciona a farinha peneirada com o fermento em pó e as claras em castelo alternadamente. Junta a raspa e sumo de laranja.
Coloca a mistura numa forma untada com manteiga e polvilhada com farinha e leva ao forno pré-aquecido a cerca de 200º, por aproximadamente 35 minutos. Um palito inserido deve sair limpo. 
Desenforma e está pronto a servir. 

No comments:

Post a Comment