I love cupcakes. They're beautiful, delicious and so much fun to make. They are also surprisingly easy. I used this recipe but I made the cupcakes without chocolate, instead I replaced it with flour.
Ingredients
Chocolate cupcakes
120g plain flour
140g caster sugar
1 1/2 teaspoon baking powder
a pinch of salt
40g soft unsalted butter
120ml whole milk
1 egg
1/4 teaspoon vanilla extract
Frosting
270g icing sugar, sifted
100g unsalted butter, very soft
30g cocoa powder, sifted
45ml whole milk
Method
Preheat the oven to 180ºC/Gas 3. Line a 12 hole muffin tin with paper cases.
Mix the flour, sugar, baking powder, salt and butter with an electric whisk on a slow speed until well combined and have a sandy consistency.
Whisk the egg, milk and vanilla extract together and add half to the dry mixture. Mix well and add the remaining liquid mixture and beat slowly to combine. Do not overmix.
Divide the mixture evenly into the paper cases and bake for 20 to 25 minutes until they spring back to the touch. A skewer inserted should come out clean.
Remove from oven and allow it to cool in the tin for about 10 minutes, then transfer to a wire wrack and let it cool completely before frosting.
For the frosting, sift the sugar and the cocoa powder and mix with the butter until well combined. The mixture will be crumbly.
Add the milk and beat to combine and until it becomes lighter in colour and texture.
Spoon or pipe onto the cupcakes (sometimes I even prefer to use a knife).
Adoro cupcakes. São lindos, deliciosos e super-divertidos de fazer. São também surpreendentemente fáceis. Usei esta receita mas fiz os cupcakes sem chocolate, em vez disso, substitui-o por farinha.
Ingredientes
Cupcakes de chocolate
120g de farinha
140g açúcar fino
1 1/2 colher de chá de fermento
uma pitada de sal
40g manteiga sem sal amolecida
120ml leite gordo
1 ovo
1/4 colher de chá de aroma de baunilha
Cobertura
270g açúcar em pó
100g manteiga sem sal
30g cacau em pó
45ml leite gordo
Preparação
Pré-aquece o forno a 180ºC/Gás 3. Coloca 12 formas de papel num tabuleiro de muffins.
Mistura a farinha peneirada com o açúcar, o fermento em pó, o sal e a manteiga com uma batedeira eléctrica até ficar com uma consistência de areia.
Bate o ovo com o aroma de baunilha e o leite e adiciona metade à mistura da farinha. Mexe bem, adiciona a restante mistura do ovo e bate devagar até ficar uma massa homogenia mas sem bater demasiado.
Deita quantidades iguais de massa nas formas de papel e leva ao forno por 20 a 25 minutos. Um palito inserido deve sair limpo.
Retira do forno e deixa arrefecer na forma por uns 10 minutos, em seguida, desenforma-os e deixa arrefecer completamente antes de colocar a cobertura.
Para a cobertura, peneira o açúcar e o cacau e mistura com a manteiga. Adiciona o leite e bate até obteres uma consistência homogénea com uma cor mais clara.
Coloca a cobertura nos cupcakes com o saco de pasteleiro ou uma colher (às vezes prefiro até usar uma faca).
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