Sunday, 14 August 2011

Chocolate cupcakes & Cream cheese icing


Today I'm making cupcakes (in fact, they are baking in the oven right now while I'm writing this post).
I followed this recipe I made a while ago, just this time I'm making them chocolate cupcakes. So instead of 120g of plain flour I added 100g of plain flour plus 20g of cocoa powder.
For the icing I have also decided to make something different. Well, different for me as I
haven't done cream cheese icing before. I got the recipe here.

Cream cheese icing

Ingredients
300g icing sugar, sifted
50g unsalted butter, at room temperature
125g cream cheese, cold


Method
Beat the icing sugar and butter together with an electric whisker on slow speed until well combined. Add the cream cheese to the mixture and beat until is completely incorporated. Continue beating, with the electric mixer on a high speed, until the icing is light and fluffy for about 5 minutes. Do not over beat as it can become runny.
When the cupcakes are cold, spoon or pipe the icing on top. Decorate to taste.



Hoje estou a fazer cupcakes (na verdade, estão a crescer no forno enquanto escrevo este post).
Segui esta receita que fiz há um tempo atrás, só que desta vez estou a faze-los de chocolate. Assim, em vez de 120g de farinha usei 100g de farinha e 20g de cacau em pó.
Para a cobertura também decidi fazer algo diferente. Bem, diferente para mim, uma vez que nunca fiz cobertura de queijo cremoso. Encontrei a receita aqui.


Cobertura de queijo cremoso
Ingredientes

300g de açúcar em pó, peneirado
50 g de manteiga sem sal, à temperatura ambiente
125g de queijo cremoso (tipo philadelphia), frio


Preparação
Bate o açúcar em pó com a manteiga com uma batedeira elétrica na velocidade mais baixa até bem misturados. Adiciona o queijo cremoso à mistura e bate até que esteja tudo bem incorporado. Continua a bater, com a batedeira elétrica numa velocidade mais alta, até que a cobertura esteja com um aspeto cremoso por cerca de 5 minutos. Cuidado para não bater demasiado uma vez que a cobertura se pode tornar líquida.
Quando os cupcakes arrefecerem, coloca a cobertura no topo com uma colher ou saco de pasteleiro. Decora a gosto.

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